
De hoofdleiding van de CHIRO
Cijfers meegedeeld door het secretariaat van de Chiro (Kipdorp in Antwerpen) vertellen ons dat er voor het werkingsjaar 2023-2024 niet minder dan 865 groepen werden genoteerd met een totaal aantal aangesloten leden van 112.171 (leiding en kadervrijwilligers inbegrepen). Chiro blijft daarmee de populairste jeugdbeweging, gevolgd door Scouts en Gidsen, KSA en KLJ.
Daar waar men bij vele jeugdbewegingen opteert voor een gemengde werking, blijft men in Noorderwijk bij de gekende traditie: een jongensafdeling en een meisjesafdeling. De jongens verdelen 19 leiders over 76 leden ingedeeld in zes leeftijdsgroepen, daar waar de meisjes met 15 leidsters hun aandacht geven aan 110 leden in evenveel leeftijdscategorieën. Bij de jongensafdeling kent men 1 hoofdleider (Witse Vissers) bijgestaan door 2 co’s (Ward Engelen en Mika De Cat), daar waar de meisjes het stellen met 2 hoofdleidsters (Rie Verwimp en Stien Van Rooy).
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 4 jaargang 51.

De hoofdleiding van KLJ
Marte Gios en Bent Peeters
‘t Baviaantje is altijd geïnteresseerd in vrijwilligerswerk en zeker als het gaat om jongeren, die zich inzetten en dan vooral nog wel in de opvoeding en begeleiding van jongeren. Zo kwamen we bij de KLJ terecht.
De KLJ is een volledig gemengde vereniging. Geen KLJ-meisjes of KLJ-jongens meer, maar gewoon allemaal KLJ-jeugd. Er is wel een hoofdleider en een hoofdleidster, dat is blijven hangen uit de tijd dat ze nog twee afzonderlijke afdelingen waren.
Op hun website (https://kljnoorderwijk.wixsite.com/kljnoorderwijk) kan je de verschillende groepen ontdekken, verdeeld in leeftijdscategorieën. Alles samen van jong tot oud zijn er 40 leden. Dat was ooit anders, maar al bij al, is het nog druk genoeg, en blijft er nog steeds plaats over voor nieuwe leden.
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 3 jaargang 51.

Stijn en Juline De Beucker
Kickboksen
Baviaantje sprak met Stijn De Beucker over Tristan en Juline De Beucker
Toen wij onlangs door een abonnee aangesproken werden over de aanwezigheid van enkele wereldkampioenen in ons dorp en dat daar nog niks van in ons Baviaantje had gestaan, was dit voor ons een reden om hierover nieuws te brengen.
Het gezin De Beucker-Bertels telt drie kinderen; Tristan, Roan en Juline. Je kan hen vinden in de Kruisstraat 21. Moeder Elly woont na de echtscheiding op een ander adres, maar er is een goede verstandhouding. Vandaar dat zij ook aanwezig wilde zijn tijdens het interview. Tristan (20) en Juline (16) zijn allebei Europees en wereldkampioen kickboksen. Hun broer Roan, is ooit Belgisch kampioen kickboksen geweest, maar heeft ondertussen zijn passie gevonden bij de voetbalclub Noordstar.
Hun verhaal:
Toen Tristan 6 jaar was zochten de ouders zelfontplooiing en zelfvertrouwen voor hun zoon en dat zochten zij in een gevechtsport. Dat het kickboksen werd, is eigenlijk toevallig. Na hun kennismaking in de club Wolfpack Boxing Team te Pijpelheide-Booischot was het snel een match en liefde op het eerste zicht.
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 2 jaargang 51.

Luc De Peuter
Liefde voor theater
Luc De Peuter woont met zijn vrouw Ellen Verstappen en drie kinderen, Paulien, Flo en Sep als sinds 2010 in Hoogton. Zijn vader, Frans De Peuter, roept bij velen herinneringen op, want hij was leraar Frans en Latijn in het college van Herentals. Frans is ondertussen 87 jaar, Luc is er 60 en werkzaam bij ING, waar hij instaat voor de kredietverlening aan KMO’s.
Luc liep school in het college van Herentals, waar hij in contact kwam met ‘toneel’ via Fons Van Hout. In die tijd was het gebruikelijk dat de twee laatste jaren van de humaniora instonden voor het jaarlijkse toneel. Zo kreeg Luc de rol van Phylax toebedeeld in het stuk ‘Romulus de Grote’ van Friedrich Dürrenmatt. Het was geen echt grote rol, maar de intresse was gewekt.
Gedurende de daaropvolgende jaren groeide het aantal vertolkingen, alsook het aantal toneelgezelschappen, waarvan hij deel uitmaakte. Ook op het scherm waren er een paar ‘gastrolletjes’ voor hem weggelegd. Zo was hij onder meer te zien in ‘Nonkel Jef’, ‘Thuis’, ‘Familie’ en ‘Gilliams & De Bie’. Zeer binnenkort zal hij ook te zien zijn in ‘Boomer’ (het tweede seizoen), de humoristische fictiereeks van Jan Van Looveren.
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 1 jaargang 51.

Miguel Bruynseels
Voetballend talent bij NOORDSTAR
Wie op maandag de krant openslaat op zoek naar de uitslagen van de voetbalploegen, vindt bij Noordstar meestal de naam van Miguel Bruynseels terug als doelpuntenmaker. Samen met Ward Vivijs is hij dan ook de topscorer van de Noorderwijkse voetbalclub. Miguel is een echt Noordstar clubproduct. Op zijn vijf jaar begon hij tegen een bal te stampen en bij Noordstar leerde hij techniek en bouwde hij zijn fysieke kwaliteiten uit. Hij doorliep alle leeftijdsniveaus van preminiem tot speler in de eerste ploeg van Noordstar.
Deze 33-jarige, zoon van Walter Bruynseels en Diane Helsen, is een product van eigen bodem.
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 10 jaargang 50.

Ean Eyckmans
De Noorderwijkse toekomst voor formule 1?
Toen Ean onlangs met een geweldige prijs in de karting ging lopen, haalde hij de krant. Voor ons een reden te meer om hem ‘in de kijker te plaatsen’ en hiermee een wens van al lang geleden in vervulling te zien gaan.
Ean is de kleinzoon van Jos en Francine Eyckmans, die vroeger nog een zaak in Dierenvoeders aan de Hoogton uitbaatten. Hun zoon Wim, de vader van Ean, kreeg de karting microbe te pakken en wist in enkele jaren toch ook wat prijzen bij mekaar te sprokkelen.
Het zakentalent uit de familie bracht hen tot de oprichting van Speedwear, een zaak in sportkleding en toebehoren voor de racesport en karting. De zaak startte in bijgebouwen van de Dierenvoederscentrale, maar verhuisde enige jaren geleden naar de Atealaan op nummer 36, waar een nationaal en internationaal cliënteel dagelijks grasduint in een enorme collectie.
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 9 jaargang 50.

Wim Thijs
Afscheid van een dirigent die meer dan dertig jaar de Koninklijke Fanfare De Noorderzonen begeleidde naar de juiste tonen.
Het zal even aanpassen zijn bij de concerten van de fanfare ‘De Noorderzonen’, want na 37 jaar legt de dirigent het spreekwoordelijke stokje erbij neer. De dirigent, Wim Thijs, zal niet langer op het hoogste schavotje staan, maar zal een instrumentaal lid worden van de muziekvereniging, waarbij hij voornamelijk met zijn sopraansax, klankversterking en kleur zal geven aan de voorstellingen onder een andere leider.
Wie dat zal zijn, is nog een vraagteken. De vacature is geplaatst, het is enkel wachten op een geschikte kandidaat. De nieuweling wacht beslist een uitdagende taak, want het Noorderwijkse publiek is ondertussen al wat gewend (lees; verwend).
Maar wie was nu die man die gedurende al die jaren met zijn ‘baton’ de fanfare leidde?
Het volledige artikel vind je terug in 't Baviaantje nummer 8 jaargang 50.